IMG_2484.JPG

Lempilauseita

Lempilauseita ei ole kirjablogi. Se on blogi hyvästä elämästä (jota ei ole ilman hyvää kirjallisuutta). Se on paikka tärkeille, kauniille ja painaville sanoille, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Lempilauseiden taustalla on ajatus lukemisesta elämäntapana ja levähdyspaikkana(si). Tervetuloa.

"Tiesithän, että taivasta on muuallakin kuin Helsingin yllä?"

"Tiesithän, että taivasta on muuallakin kuin Helsingin yllä?"

"Siitä päivästä on tätä kirjoittaessani kulunut neljäkymmentäseitsemän vuotta, mutta muistan sen kuin eilispäivän. Aivan kuin koko elämäni olisi ollut tuon Rabelleille suuntautuneen pyörämatkan seurausta ja jatkoa. Laidunhaat, lampi, korkeat männyt, punertava valo: sisimmässäni olen edelleen se poika, joka nousee satulasta ja polkee seisoviltaan Ramslandetin halki ilta-auringon kuumottaessa hänen oikeaa poskeaan.”

Tiedättekö sen tunteen, kun odottaa lempikirjailijan teosta julkaistavaksi?

Odottaa koko kesän, sitten syksyn, lukee pitkiä artikkeleita teoksen kirjoittamisesta, käy kuuntelemassa, kun kirjasta keskustellaan ja kerrotaan, mutta odottaa siltikin. Säästelee, sivelee kirjan kantta aina kirjakaupassa käydessään, koska tietää, että joululomalla koittaa se aika, kun kirja paljastuu paketista. Ja niin siinä kävi.

Kjell Westön Rikinkeltainen taivas (2017) lunasti kaikki odotukset. Se on ehdottoman kaunis romaani, taattua Westöä. Westö kuvailee ja käyttää kieltä (ihanan) tunnistettavasti ja romanttisesti.

Helena Ruuska sanoi HS:n arvostelussaan, että teos "on kuin vanha kunnon romaani: sen ei toivoisi loppuvan lainkaan", ja yhdymme ajatukseen täysin. Lähes viidensadan sivun aikana romaanin maailmaan ehtii imeytyä niin syvälle, että kirjan sulkeminen jättää jälkeensä aution olon. Eikä se tyhjyys hälvene hetkessä.

Westöllä on taito kirjoittaa elämänkokoisia romaaneja ja tavoittaa todellisuus kaikkine vivahteineen, juuri sellaisena kuin se on: huimaavana, yllättävänä, usein latteanakin. Täytenä.

"Mutta mitä me muistamme, ja mitä me oikeastaan rakastamme?"

Anna ja Taina

Niinkuin yksinäistä iltaa joka tuoksuu kirjoilta

Niinkuin yksinäistä iltaa joka tuoksuu kirjoilta

Mikä on Lempilauseita?

Mikä on Lempilauseita?