IMG_2484.JPG

Lempilauseita

Lempilauseita ei ole kirjablogi. Se on blogi hyvästä elämästä (jota ei ole ilman hyvää kirjallisuutta). Se on paikka tärkeille, kauniille ja painaville sanoille, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Lempilauseiden taustalla on ajatus lukemisesta elämäntapana ja levähdyspaikkana(si). Tervetuloa.

Lukupaikka: Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Lukupaikka: Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

IMG_0194.JPG

Jos minulta kysyttäisiin Helsingin parasta paikkaa, vastaisin empimättä sen olevan Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha. (Cafe Regatan, Suomenlinnan, kohisevan meren ja talvivalossa kylpevien vanhojen kivitalojen ja Rikhardinkadun kirjaston lisäksi.)

Kannassani olen kenties hieman jäävi, sillä muistot kultaavat myös paikat; siellä minua on kosittu ja siellä olen eräänä helteisenä kesäyönä poiminut luumuja omenia, kun elämä oli kevyttä ja kesä lukioikäisen loputon.

IMG_0377.JPG

Ulkopuutarha on ihana keväällä, kesällä ja syksyllä, mutta talvella kasvihuoneet ovat parasta, mitä keskitalven ja kuivan huoneilman ryydyttämä ihminen voi saada. On kuin saapuisi kesään talven keskelle – niin helppo kosteassa palmujen, bambujen ja jättiläislumpeiden seassa on hengittää.

Kasvitieteellinen puutarha on sijainnut Kaisaniemessä jo vuodesta 1829. Aika uskomatonta ja hienoa. Jos subtrooppiset palmut sykähdyttävät 2010-luvun ihmistä, miten ne  sykähdyttivätkään 1800-luvun helsinkiläistä? Tiesittekö, että jatkosodassa vuonna 1944 puutarhaan osui kolme pommia, jotka murskasivat kasvihuoneet ja vain yksi sypresseistä jäi pakkasen armoilta henkiin? Myös yhden lummelajikkeen siemenet säilyivät lummealtaan pohjalla, ja nykyinen jättilumme onkin niiden jälkeläinen.

Kasvitieteelliseen puutarhaan pääsee museokortilla ilmaiseksi tai maksamalla kertamaksun (Helsingin kaupungin Talvipuutarha sen sijaan on aina ilmainen, mutta siitä lisää tuonnempana). Suosittelemme pakkaamaan eväät reppuun ja kahvin termariin ja painelemaan viidakkoon aamupalalle. Sisäpuutarhan huoneet on nimetty eri kasvillisuusvyöhykkeiden mukaan muun muassa Saarihuoneeksi, Aavikkohuoneeksi ja Välimeren huoneeksi. Sisäpuutarhasta löytyy mitä erikoisimpia kasveja ja kukkia, yhteensä yli 800 kasvilajiketta. Oma suosikkini on Lummehuone ja korkea, kaunis ja juhlava Palmusali – kuinkas muutenkaan.

IMG_0277.JPG

Tammi-helmikuun kylmyydessä Lempilauseita suosittelee lämpimästi: leiriytymistä Palmusalin katveeseen ja hengittämistä oikein syvään. Vielä parempaa; ota kirja mukaasi ja ole vain. Keskellä talvea, keskellä kesää.

IMG_0186.JPG

Anna

Mikä on Lempilauseita?

Mikä on Lempilauseita?

Alkuja

Alkuja