IMG_2484.JPG

Lempilauseita

Lempilauseita ei ole kirjablogi. Se on blogi hyvästä elämästä (jota ei ole ilman hyvää kirjallisuutta). Se on paikka tärkeille, kauniille ja painaville sanoille, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Lempilauseiden taustalla on ajatus lukemisesta elämäntapana ja levähdyspaikkana(si). Tervetuloa.

"Herätessä hymyilyttää"

"Herätessä hymyilyttää"

Minulla on maailmassa kaksi lempipaikkaa ylitse muiden, ja niistä kumpikin sijaitsee saaressa. Toinen järvimaisemissa, toinen merellä, melkein ulkosaaristossa.

Saaressa elämä pelkistyy hyvällä tavalla. Siellä, kallio paljaiden jalkojen alla ja havunneulasia hiuksissa, muistan kaikkein kirkkaimmin, kuka pohjimmiltani olen ja mistä tässä kaikessa oikeastaan on kyse.

saari.JPG

Tuskin kukaan on koskaan kiteyttänyt saarionnea paremmin kuin Tove:

"On aika kävellä saaren ympäri. Kukaan ei voi tulla, kenenkään ei tarvitse lähteä, olo on täysin rauhallinen. Kellot ovat seisahtuneet kauan sitten ja siitäkin on kauan, kun käytettiin kenkiä. Jalat tietävät mihin astuvat, ne ovat varmat ja itsenäiset ja ruvenneet aistimaan yhtä tarkasti kuin kädet. Nopeasti ja iloiten ne tunnistavat allaan hiekan, sammaleen, levän ja kallion. Vaatteet tuntuvat pehmeiltä ja keveiltä, niistä on väri kaikonnut jo aikaa sitten samoin kuin hiuksista – ne muistuttavat rantaheinää eivätkä ikinä ole häiriöksi.

Kaikki, mikä yleensä niin kuohuttaa, on tasaantunut, haalennut ja kadottanut merkityksensä. On itsensä kaveri, sellainen joka puhuu vähän eikä koskaan kysy, ihminen jonka kanssa pystyy elämään. Mielenkiinto suuntautuu ulospäin levollisena tarkkailuna, sen kohteeksi tulee tuttujen asioiden yhtämittainen vaihtelu, mistä syntyy erikoinen tunne, yhtä aikaa turvallinen ja jännittynyt.

Näkee kuinka meri muuttuu alinomaa, ranta nousee ja vajoaa ja hakee uuden muodon, kasvit kasvavat ja kuolevat ja ilmestyvät uudelleen jossain odottamattomassa paikassa, puut ja pensaat kestävät myrskyn. Ja kaikki, minkä on kerran rakentanut, rapistuu luonnollista tietä.

Kun on ollut yksin hyvin kauan, alkaa kuunnella eri lailla, tajuaa miten elävää ja arvaamatonta ympärillä on ja pysähtelee koskettamaan kaikenlaista käsittämättömän kaunista.

Vanhat sisäänpäinkääntyneet ajatukset juoksevat uusille urille tai kurtistuvat ja kuolevat. Unet muuttuvat yksinkertaisiksi ja herätessä hymyilyttää."

Tove Jansson, Bulevardi ja muita kertomuksia (2017, toim. Sirke Happonen).

kirja.JPG

Taina

Heinäkuun helmet

Heinäkuun helmet

Berliinin parhaat

Berliinin parhaat