IMG_2484.JPG

Lempilauseita

Lempilauseita ei ole kirjablogi. Se on blogi hyvästä elämästä (jota ei ole ilman hyvää kirjallisuutta). Se on paikka tärkeille, kauniille ja painaville sanoille, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Lempilauseiden taustalla on ajatus lukemisesta elämäntapana ja levähdyspaikkana(si). Tervetuloa.

Täydellinen kesäkirja ja -leffa

Täydellinen kesäkirja ja -leffa

Muistatteko, kun jossain naistenlehdessä oli (tai ehkä edelleen on?) palsta nimeltä Jos on aikaa vain yhteen? Sivulla kiinnostavat, muistaakseni lehden tekoon jollain tapaa osallistuneet, ihmiset vinkkasivat suosikkiasioitaan maan ja taivaan väliltä. Suosituksia oli ihana lukea. Mietin usein, että oma valintani Jos on aikaa vain yhteen -vinkiksi olisi selkeä.

Tässä se tulee: lukekaa Håkan Nesserin hurmaava romaani Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä (2005, ruotsiksi 1998)! Ja jos suinkin on aikaa kahteen (kesällähän on), katsokaa Areenasta myös romaanin taiten tehty elokuvasovitus. Mutta olkaa nopeita – leffa on nähtävissä enää neljä päivää.

FullSizeRender-7.jpg

Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä on samanaikaisesti herkkä ja raju tarina lapsuuden viimeisestä kesästä, ensirakkaudesta ja ystävyydestä. Se on myös tarina rikoksesta, ”Siitä Kamalasta”. En ole mikään dekkareiden ylin ystävä, mutta Kim Novakissa rikos sulautuu erottamattomaksi osaksi kokonaisuutta.

En ole vielä osannut päättää, kumpi on suosikkini, kirja vai elokuva. Kannatan melkein aina paperiversiota, mutta Kim Novakin tapauksessa elokuva onnistuu vangitsemaan romaanin tunnelman ja maailman ihmeellisen hyvin. Kumpikin tarina kerrotaan suurella lämmöllä ja herkkyydellä. Elokuvan musiikki, lavastus, jopa valot ja värit huokuvat 60-lukua, joka romaanissa rakennetaan taitavasti yksityiskohtien avulla. Näyttelijävalinnat toimivat loistavasti ja vastaavat hyvin niitä hahmoja, jotka lukiessa kehittyivät päässäni.

Löysin Kim Novakin alun perin veljeni vinkistä, ja olen suositellut sitä eteenpäin toiselle veljelle, äidille, isälle, poikaystävälle, siskolle, ystäville ja oppilaille. Vielä tähän mennessä ei ole tullut vastaan ketään, joka ei olisi ihastunut tarinaan. (Näyttää siltä, että olen valinnut lähipiiriini oikeat ihmiset!)

Taina

Berliinin parhaat

Berliinin parhaat

Tyttöjen sota

Tyttöjen sota