IMG_2484.JPG

Lempilauseita

Lempilauseita ei ole kirjablogi. Se on blogi hyvästä elämästä (jota ei ole ilman hyvää kirjallisuutta). Se on paikka tärkeille, kauniille ja painaville sanoille, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Lempilauseiden taustalla on ajatus lukemisesta elämäntapana ja levähdyspaikkana(si). Tervetuloa.

Maaliskuun helmet

Maaliskuun helmet

The Way – Pariisi keskellä Kalliota
Suruaikani Berggan lopettamisen johdosta oli hädintuskin ohi, kun jo löysin uuden suosikkiaamiaispaikan kotikulmiltani. Kirjaston naapuriin tupsahtanut The Way on raikas tuulahdus kalliolaisessa kahvilaskenessä – huolella kuratoitu aamiaislista tuo mieleen Pariisin (mutta palvelu on huomattavasti ystävällisempää). Kaikki The Wayssa maistamani on hyvää, fermentoitu perunaleipä suorastaan taivaallista. Olen kuullut huhua, että paikka muuttuu iltaisin neljän tähden ravintolaksi. Täytyypä testata sekin puoli pian. Aamiaisen perusteella luotto on kova!

IMG_2020.jpg

Upeiden naistaiteilijoiden näyttelyt
Tänä keväänä meitä helsinkiläisiä hemmotellaan monella, upealla näyttelyllä. Erityisen kovasti odotamme huhtikuussa Helsingin kaupunginmuseoon HAM:iin avautuvaa Ellen Thesleffin juhlavuotisnäyttelyä, joka käsittelee laajasti taiteilijan tuotantoa ja juhlistaa Ellenin 150-vuotissyntymäpäivää. HAM:in lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä vaikkapa pyöräretkellä Kuusisaaressa. Didrichsenin taidemuseossa on esillä Karoliina Hellbergin ihastuttavia, värikylläisiä ja jopa tovejanssonmaisia maalauksia, ja viereisessä Gyllenbergin museossa Sigrid Schaumanin laaja näyttely.

IMG_3156.jpg

Systrar – kesä 1968
Ruotsalaissarja Systrar – kesä 1968 hurmasi meidät jo spekseillään: itsenäisiä naisia, ystävyyttä ja yksi lempivuosikymmenistämme. Eikä sarja pettänyt – kolme tunnin jaksoa hotkaisi hetkessä. Systrar on väreineen ja valoineen melkoista silmäkarkkia. Sitä katsoessa tuntui kuin olisi astunut suoraan vanhempien nuoruudenkuviin ja kesäpäiviin, joina maailmaa muutettiin vähän paremmaksi. Visuaalinen elämys oli niin täyteläinen, että juonenkäänteiden naiivius ja ajoittaiset kömpelyydetkin oli helppo antaa anteeksi.

Systrar.jpg

Tohkeilu
Yksi lempitunteistani elämässä on olla tohkeissaan: odottaa, jännittää, miettiä ja intoilla jotakin tulevaa niin, ettei oikein tiedä miten päin olisi. Toven sanoin: ”Mutta pahastikaan pelkäämättä hän ajatteli: tämä on ihana juttu.” (Taikatalvi, 1958.)

Anna ja Taina

"Läheisyys elämän autiudessa" – Sininen muistikirja

"Läheisyys elämän autiudessa" – Sininen muistikirja

Helmikuun helmet

Helmikuun helmet